M.Ö. 8. yüzyılda, Medler, İran'ın kuzeybatısında, sonradan Asurluların egemenliğine girecek bir krallık kurdular. Medler, Babillilerle birlikte, bu Neo-Asur İmparatorluğu'nu yıktılar. Med krallığı genişlerken, Persler, bu krallığın vasallarından biriydi. II. Kuros'un hükümdarlığı sırasında ayaklanan Persler, M.Ö. 550'de Med krallığını fethettiler. Lidya (bkz. Bereketli Hilal'e Komşu Krallıklar) ve Babil'i (bkz. Babiller) fetheden II. Kuros büyük Pers İmparatorluğu'nu kurdu. Yunanlarla başlayan ilk çatışmala, Anadolu'nun batısında I.Daryus'un hükümdarlığı sırasında MÖ 500'den itibaren devam etti. I. Daryus, düzenli yollarla birbirine bağlayıp eyaletlere böldüğü imparatorluğunu iyi örgütlemişti. I. Serhas ve I. Artaksekses de, Yunanlarla savaşmayı sürdürdü. Savaştan yorgun düşen Persler, Büyük İskender tarafından yenilgiye uğratıldı. (bkz. Büyük İskender)
Fetih Politikası II. Kuros, M.Ö. 550'de egemenliği altına aldığı Medlere, Perslerle eşit haklar tanıdı. Persler, genellikle Pers kralının mutlak gücünü kabul etme sözü veren farklı kültürlere ve dinlere hoşgörülü davranırlardı.
Pers Savaşı, III. Daryus |
Pers Savaşı M.Ö. 500'de Yunanlar ile Persler, Akdeniz'in doğusunu ele geçirebilmek için savaştılar. Makedonya kralı Büyük İskender'in önderliğinde birleşen Yunan ordusu, Perslere savaş açtı. Granikos, İssos ve Gaugamela savaşlarıyla son Pers kralı III. Daryus Kodaman yenilgiye uğradı ve öldürüldü. Pers İmparatorluğunun başına Büyük İskender geçti.
0 yorum:
Yorum Gönder