İskitler - MÖ 700-MS 200

İskit Savaşçısı
İskit Savaşçısı
Steplerden gelen İskit atlı göçebeleri, Karadeniz'in kuzeyine göç ettiler ve Avrasya'ya yayıldılar. Orta Avrupa'ya ve İtalya'nın kuzeyine kadar sokulup bu bölgeleri savaşa sürüklediler ve yağmaladılar. İskitler, Perslerle de sayısız çatışmaya girdiler. Aynı zamanda da, hem Pers hem de Yunanların ordularına paralı asker olarak yazılmışlardı. Sakalar gibi, İskitlerle akraba olan kabileler, M.Ö. 1. yüzyılda Hindistan'da krallıklar kurdular. İskitler, sonradan Sarmatlarla ve 3. ve 4. yüzyıllardaki Toplu Göçler sırasında da, Gotlar ve Hunlarla kaynaştılar.

İskitler, Sakalar, Sarmatlar Farklı halklar ve kavimler içinde varolan Avrasyalı atlı göçebeleri ilk kez Yunan ve Romalı yazarlar sınıflandırmaya çalışmıştı. Ancak, yazılı bir kaynak olmadığından kültürel kimlikleri henüz tam anlamıyla belirlenememiştir. Romalılar, M.Ö. 300 dolaylarında doğudan gelen, İskitlerin devamı Sarmatlarla uğraşmak zorunda kaldılar.

Amazonlar Persler İskitleri yenmeyi pek çok kez denediler. Pers kralı II. Kuros, M.Ö. 530'da İskit kraliçesi Tomris tarafından yenilgiye uğratıldı. İskit toplumunda kadınlar savaşlara katılıyor, hatta orduya komutanlık ediyorlardı. Yunan mitolojisinde geçen kadın savaşçılara, yani Amazonlara esin veren, muhtemelen İskit kadınlardır. İskitler gibi Amazonların da Karadeniz kıyısında yaşadıklarına inanılmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder