Deniz Halkları

Deniz Kavimleri olarakta bilinen bu topluluk, MÖ. 13.yüzyılda yeni bir insan topluluğu olarak Akdeniz bölgesine doğru ilerledi. Denizden saldırarak komşu bölgeleri istila ettiler ve kıyı bölgelerini yağmaladılar. Ege ve Filistin’in zengin kentleri yıkılıp tahrip edilirken ticaret de yok olmuştu. Hitit imparatorluğu bile, bu deniz halklarına karşı duramadı. Bu kavmin kökenleri, bugün de halen tartışmalı bir konudur. İstilalarda Antik Yakın Doğu'nun bu dönem kayıtları yok olduğu için deniz halkları ve saldırılarıyla ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu döneme ait kayıtlar sadece Mısır kayıtlarıdır. Bir kısım bilgi de Hitit kayıtlarından ve arkeolojik çalışmalardan elde edilmiştir.

Bir diğer ilginç bilgi ise; bugün Filistin olarak bilinen bölgenin bu adla anılmasına neden olanlar da Denizci Halklar’dan olan “Antik Filistinliler”dir.

Deniz Halklarının Saldırıları

MÖ y. 1200 dolaylarında ilk Yunanların ataları Deniz Halkları Anadolu’nun batı kıyısındaki Hitit ticaret limanını ele geçirdiler. Bu olay Hitit imparatorluğunun tahıl ithalatını bitirdi. II. Şuppiluliuma yönetimindeki Hitit başkenti Hattuşa yıkılınca, kralların soyu tükendi. Homeros’un anlattığı ünlü Troya Savaşı’nın geçtiği Hitit himayesindeki Troya kenti de bu dönemde yok oldu.

Wikipedia bağlantısı:

1 yorum:

Adsız dedi ki...

YANLIŞ ZİRA DENİZ HALKLARI LUVİLERİN TA KENDİSİYDİ. TRUVA ETRÜSKLER LUKKA(LİKYA) KARYA FİLİSTLER(FİNİKE) YANİ LUVİ KOALİSYONU OLDUĞU AÇIK VE DENİZCİLİKTE ÇOK USTALAR KADEŞ SAVAŞINDADA ADLARI GEÇİYOR HİTİTLERİN ZATEN HEP BAŞ BELALARIYDI. HİTİTLERİN BAKIR MADENLERİ İÇİN KIBRISI İŞGAL ETMESİYLE HİKAYE BAŞLIYOR ASLINDA ÇÜNKÜ KIBRIS LUVİ ŞEHİR DEVLETLERİNDE TİCARET ÜSSÜYDÜ. BUDA KOALİSYONUN OLUŞMASINA NEDEN OLUYOR ZİRA TAHIL TAKVİYESİ KESİLİYOR LUVİLERE. AÇLIK İNSANA HER ŞEY YAPTIRIR KAŞKALARLA İTTİFAK KURUP KUZEYDEN HATTUŞAŞA KAŞKALAR GÜNEYDEN DENİZ YOLUYLA KIBRISA LUVİLER SALDIRIR HATTA KARADAN BATIDAN VE KIBRISI ALDIKTAN SONRA DOĞU AKDENİZ KIYILARINA SALDIRIRLAR KISA SÜREDE HİTİTLER BU ŞİDDETLİ AKINLAR KARŞISINDA EZİLİR VE TAMPON ORTADAN KALKAR LUVİLERDE İYİCE CESARETLENİRLER BU KOLAY VE HIZLI ZAFERLERİNDEN BÖYLECE HER YERE HÜCUM EDERLER DENİZDEN. HİTİTLER YIKILDIĞI İÇİN KARADANDA İLERLEYEREK ANADOLU UGARİT VE KENAN ÜLKELERİNİ İŞGAL EDİP YAKAR YIKARLAR ANCAK MISIR KAPILARINDA DURDURABİLİRLER.

Yorum Gönder