Bereketli Hilal'e Komşu Krallıklar

MÖ y. 1500-546
Hint-Avrupalı Hurriler, Bereketli Hilal'in kuzeyinde, yani Anadolu ile Mezopotamya'nın kuzeyi arasında kalan topraklarda MÖ 1500 dolaylarında Mitani Krallığı'nı kurdular. Sonra, MÖ 1335'te, bu krallık Hititler tarafından fethedildi. MÖ 1200 dolaylarında Hitit İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra, Doğu Anadolu'da Urartu Krallığı kuruldu. bu krallık, MÖ 7. yüzyılda, Binici Halkların, yani Kimmerlerin Anadolu'yu istilası sırasında yıkıldı. Bu arada duruma hakim olan Frigler, İç Anadolu'da parlak bir krallık kurdular. Frigya Krallığı, başkent Gordion'un Kimmerler tarafından yıkılmasıyla son buldu. MÖ 8. yüzyılda,Friglerin yaşadığı topraklarda bu kez Lidya Krallığı doğdu. Son Lidya kralı Krezus'un tutsak edilmesi üzerine, MÖ 546'da, Batı Anadolu, Perslerin egemenliğine girdi.

urartu
Urartu Sanatı
Urartu toprakları, özellikle maden yatakları bakımından zengindi. Ekonomileri de büyük oranda metallerin kazanılması ve işlenmesine dayanıyordu. Kafkasya, Doğu Anadolu ve Kuzeybatı İran ile ticari ilişkiler kurmuş ve hakimiyetlerini, bu toprakları kapsayacak kadar genişletmişlerdi. Zamanla, Urartu Krallığı ile Asur İmparatorluğu arasında, Mezopotamya'nın kuzeyindeki maden ocakları ve ticaret yolları konusunda anlaşmazlık belirdi. MÖ y.640'ta, Kimmerlerle birlik olan Asurlar, Urartu'yu yerle bir ettiler. Bu bölgeye daha sonra Ermeniler yerleşti.

eşşek kulaklı kral midas
Kral Midas
Frigya kralı Midas, bölgedeki zengin altın yataklarından esinlenen pek çok masala konu olmuştur. Bunlardan birinde, Midas, dokunduğu her şeyin altına dönüşmesi dileğinde bulunur. Hiçbir şey yiyip içemeyen Midas, kendisine ihsan edilen bu yetenekten kurtulabilmek için  Paktolos Çayı'nda yıkanır, ırmakta bol miktarda altın bulunması bu yüzendir. Başka bir efsanede, hakemlik yaptığı bir yarışmada Apollon'un rakibini tutan Midas, Apollon'u kızdırır. Ceza olarak Midas'ın kulakları 'Frig başlığı' ile örtmek zorunda kalacağı, eşşek kulaklarına dönüştürülür.
kral krezus-karun
Kral Krezus
Son Lidya kralı Krezus, (zenginliğinden dolayı Karun diye de anılır.) Anadolu'nun neredeyse tüm kıyı kentlerinin kontrolünü ele geçirmişti. Delfi kahinini ziyaret ettiğinde, kendisine, Halys Nehri'ni (Kızılırmak) geçerse büyük bir imparatorluğun çökeceği söylenmişti. Kral Krezus, bunun üzerine, MÖ 546'da nehri geçerek Pers İmparatorluğu'na saldırır. Lidyalıları bozguna uğratan Persler, Lidya Krallığı'nı da yıkarlar, böylece kehanet gerçekleşmiş olur. Efsaneye göre, Pers kralı, kazığa bağlanıp yakılacakken Krezus'un hayatını bağışlamıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder