Sömürgeci Bir Güç Olarak Fenike

Öncelikle Fenikeliler (MÖ 1500-332) yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Fenike'nin sömürgecilik çağı XII. yüzyılda başladı. Daha önce Kıbrıs'ta bazı Fenike sömürgeleri kurulmuştu, ancak bu tarihte Fenikeli tüccarların Mykenai'lilerle (bkz. Mykenai Uygarlığı) ilişki kurup yeni şeyler öğrenmeleriyle sömürgeciliğin asıl gelişmesini gösterdiği ileri sürülebilir. Ege'de, Rodos'ta ve muhtemelen Girit'te Fenikelilere ait sömürgeler vardı. Yunan yarımadasında da bu türden sömürgelerin var olduğu iddiası ise sadece edebi kaynaklardan besleniyor. İtalya'daki sömürgeler konusunda da durum böyledir. Öte yandan, orta ve batı Akdeniz'de Fenikelilerin kendilerini bu bölgenin egemen gücü haline getiren bir sömürgeler zinciri kurdukları kesin olarak biliniyor. Batı Sicilya, Malta, Sardinya, Balear adaları ve İspanya'daki sömürgeler yüksek bir gelişme düzeyine erişmişlerdi. Fenikeliler, daha önceki bir dönemde, kuzey Afrika kıyısında da bir çok sömürgeler kurmuşlardı. Utique Adrumet (şimdiki Sousse) ve Leptis Magna: bunlar arasındaydı. Bunların en seçkini sayılan Kartaca, zamanla anakent Sur'u bile gölgede bıraktı. Bu kent, doğrudan doğruya yönetmese bile, Batı'daki Fenike sömürgelerini etkisi altında tuttu. Gades (şimdiki Cadiz), Kartaca 'nın MÖ VII. yüzyılın ortasında kurduğu Ebesus (İbiza) ve Hannihal 'in damadı Hasdrubal tarafından kurulmuş olan Yeni Kartaca bu tür sömürgelerin en önemlileriydi.

Sömürgecilik siyaseti çoğu zaman yeni yerler keşfetme etkisi ile elele yürür. Fenikelilerin de girişken kaşifler oldukları anlaşılıyor. Yunan tarihçisi Herodotos, Fenikelilerin Afrikayı çepeçevre dolanarak üç yılda Mısır'a geri döndüklerini anlatıyor. Her ne kadar Herodotos' un böylesine bir başarıyı coğrafi açıdan değerlendirebilmesi beklenemezse de, aktardığı ayrıntılar, Fenikelilerin gerçekten böylesine güç bir işin üstesinden geldiklerini gösteriyor. Çok daha sonraki dönemlerden kalma Roma coğrafya eserlerinden ise, Kartacalı Himilkon'un İspanya'dan Galya kıyılarına ve Britanya'ya ulaştığı anlaşılıyor. Bu konuda arkeolojik kanıt bulunmamasına rağmen, Himilkon'un yöredeki kalay kaynaklarından yararlanmak amacıyla Cornwall'a da gittiği tahmin edilmektedir.

fenike altın yüzük
Fenikelilerden kalma altın yüzük
Fenikeliler altın islemeciliğinde çok ustaydılar. Bu sanatı Mykenai'ler ile Mısırlılardan öğrenmişlerdi. Resimdeki altın yüzük M.Ö. VI. yada V yüzyıldan kalma olup Sardinya'da bulundu.

0 yorum:

Yorum Gönder