Fenikeliler - MÖ 1500-332

Fenikeliler, şimdi Lübnan, İsrail ve Mısır'da bulunan kıyı şeridi üzerinde yaşadılar. Zenginliklerinin başlıca kaynağı Akdeniz'di. Fenike ticaret gemileri uzak limanlarına sefer ediyor, yeni pazarlar açıyor, eldeki ticaret yollarını sömürgeler kurarak koruyordu. Fenike tarihi, Biblos, Sur, Sayda, Beyrut ve Ugarit gibi büyük kentlerinin ve kolonilerinin tarihidir.

fenikeliler
Fenike

Fenike üzerindeki dış etkiler

Fenike kentleri, klasik Yunan kent-devletleri gibi, biribirinden bağımsız kalmayı başardılar. Öte yandan, kendilerinden daha güçlü olan komşularına karşı bağımsızlıklarını korumaları o kadar kolay olmadı. Mısır M.Ö. XVI. yüzyılda Fenike kentlerini haraca bağladı, daha sonra da tümüyle kendi denetimi altına aldı. Fenike üzerindeki Mısır etkisi epey sürdü, fakat zamanla Mezopotamya'nın kültürel ve fiziksel gücü Mısır'ın etkisini bastırdı. Fenikelilerin başlangıçta kullandıklan çivi yazısı ve o dönemden kalma eşyalar bu değişimi belirgin bir biçimde ortaya koyar. Bir süre Hitit (bkz. Hititler) denetimi altına giren Fenike kentlerini daha sonra Asur kralı Tiglat Pileser I (hükümdarlığı M.Ö.1115 - yaklaşık 1077) haraca bağladı. Böylece Fenike hareket özgürlüğünü yeniden kazanmış oldu. Bu dönemde Fenike'nin gücü tüm Akdenize ve daha ötelere yayıldı, ülke bolluk ve zenginliğe kavuştu. Fakat, Asur devleti gücünün doruğuna ulaşınca, Fenikelilere, gene haraç vermek düştü. Önce Il. Asurnasirpal I l, sonra IX. yüzyılda oglu Salmanasar III ve VIII. yüzyılda da Tiglat Pileser II. Fenikelilere boyun eğdirdiler. Bunu izleyen yüzyılda Asarhaddon'un orduları Fenike'nin büyük bir bölümünü istila ettiler. Sur bir süre direndi ama o da zamanla, Nabukodonosor I'in saltanatı sırasında (M.Ö. 604-562) , Babillerin (bkz. Babiller) eline geçti. Fenike daha sonra Pers İmparatorluğu'nun bir parçası oldu. Denizlerdeki gücünü sürdürmesine rağmen, Kserkses (yaklaşık MÖ 519-465) Yunanistan seferine katılmak üzere gönderilen güçlü Fenike filosu Salamis Savaşında uğranılan ağır yenilgiden payını aldı. Büyük İskender (M.Ö. 356-323), M.Ö. 333 yılındaki İssus Savaşında kazandığı zaferle, Fenikeyi imparatorluğunun toprakları arasına kattı.

Fenikelilerde ekonomik yaşam

Mısır ve Mezopotamya ile yapılan alışverişin başlangıcından beri Fenike ekonomisi ticarete dayanıyordu. Altın, fildişi. hayvan ve mısır alıyor; kereste, maden, giysi, ve cam satıyordu. Fenike ticaret gemileri başka ulusların mallarını taşıyor, Asya'nın içlerinden gelen ürünleri, Mısır'a, Yunanistan'a, Kıbrıs'a, Kuzey Afrika'ya, İspanya' ya ve Akdeniz adalanna götürüyordu. Gelişmiş Fenike endüstrileri arasında, Sayda ve Sur'da toplanmış olan kumaş boyacılığı, maden işlemeciliği, camcılık, seramikçilik, fildişi ve kemik oymacılığı sayılabilir.

Zengin bir edebiyat geleneği 

Ugarit'teki çivi yazılarının bulunması ve çözülmesi ile, Demir Çağı öncesine ait mitoloji ve inançlar konusunda pek çok şey aydınlığa kavuştu. Gerçekten zengin bir geleneği olan Fenike edebiyatından elimize ulaşan yazıtların ve belgelerin sayısı pek fazla değil Fakat, elde olanlar, Fenike alfabesinin Yunan alfabesinin temelini oluşturması açısından önemli sayılmaktadır. Fenikeliler Sami kökenli olan dillerini 22 sessiz harften oluşan bir alfabe ile yazıyorlardı. Bu dilde yazılara M.S. II. yüzyıla ait Kuzey Afrika kalıntıları arasında da rastlanmaktadır. Oysa Fenikeliler bu tarihten üç yüz yıl kadar önce kendi dillerinin yerine Arami dilini kullanmaya başlamışlardı.

fenike alfabesi
Fenike Alfabesi

0 yorum:

Yorum Gönder