(1) Çin: MÖ 1000 Yılına Kadar

Chou-Kou-Tien'de yaşayan ilk insanlar
Çin tarihini ve kültürünü anlatacağımız ilk yazı dizimizin ilk bölümü... İyi okumalar...

Çinlilerin tarihte özel bir yeri vardır, Bu yeri, Avrupa büyüklüğündeki bu kara parçasını dünyadan ayıran doğal engel ve XIX. yüzyıla kadar başkalarıyla fazla bir ilişki kurmamalarına borçludurlar. Eski Çin kültürü, eski Yunan ya da Mısır kültürleri gibi tarihe karışmamış, MÖ. 2500 yıllarından bu yana, evrimler geçirerek günümüze dek ulaşmıştır.

En Eski insan Kalıntıları


Çin’de bulunan en eski kalıntılar hemen hemen yarım milyon yıllık olup, Pekin yöresinde yaşamış insanlara aittir. Alet kullanmasını öğrenen ilk topluluklar arasında bulunan bu insanlardan geriye kalan kanıtlara, Çou Kou Tien dolayındaki tepelerde bulunan mağaralarda rastlandı, Kazıma ve kesme taşları bulundu. Daha sonra ortaya çıkan mağara insanlarının da yörede 50.000 yıl kadar önce yaşadığı anlaşıldı. Bunlar ateş yakmasını biliyor; avcılık, balıkçılık yaparak, meyve ve kök toplayarak yaşıyorlardı.
Neolitik dönemde (yaklaşık M.O.7000 - 1600) ise iğne, ok ve yay yapmasını, taşları ve deniz kabuklarını bilemesini öğrendiler. Hayvan boynuzlarından ataklar ve testereler yaptılar. Kırsal bir toplum çıktı ortaya. Bu dönemde seramik eşya yapımında da önemli ilerlemeler kaydedildi.


Tarımdan geçimini sağlayan ilk topluluklar soğuktan ve düşmanlarından korunmak amacıyla yer altına kazdıkları arı peteği biçimindeki kulübelerde yaşıyorlardı. Kulübelerin tavanı, tahta direklerle desteklenen saz damlarla örtülüydü. Toprağın, kuzeybatıdan gelen çok verimli ve kalın bir lös tabakası ile kaplı olması, tarımla uğraşanların işini kolaylaştırıyordu, Orta Ova’nın bazı yerlerinde 60 metre derinliğe ulaşan bu tabaka son derece bitek idi. Burası hala dünyanın tarıma en elverişli topraklarından biridir. Nil ırmağının çamuru gibi bu yörenin çamuru da kerpiç ve tuğla yapmaya fevkalade uygundur. O dönemde ılıman bir iklime sahip olan bölgede yaban atları, sığırları, geyikler, yaban domuzları, koyunlar ve hatta gergedanlar yaşamaktaydı. Orta Ova, iki büyük ırmağın (kuzeyde Huang Ho ile güneyde Yangdzı’nin) arasında yer alır. Bu ırmaklar batıdan doğuya doğru akar ve bütün bölgeye lös taşırlar. Bronz Çağı kültürü, Şang yada Yin hanedanları  döneminde işte bu bölgede doğdu.

Gerçekten usta çiftçiler olan Çinliler işte bu bereketli ovadan binlerce yıldır ürün almaktadırlar,

İlk Tarihçiler


M.Ö. II. yüzyılda yaşamış Çin tarihçilerinin, ülkenin ilk dönemleri konusunda söylediklerini doğrulayan kanıtlar yoktur. Bu tarihçilere göre, Çin, başlangıçta destansı kişilerden oluşan iki imparator grubu tarafından yönetilmişti. Bunların ardından Hsia, Bhang ve Çou sülaleleri egemen oldu. Hsia sülalesinin gerçek olup olmadığı hala şüphelidir; buna karşılık Şang sülalesinin varlığı kanıtlandığı gibi kuzey Honan’da bulunan Büyük Şang başkenti ortaya çıkarıldı. Şangların başlıca uğraşısı tarımdı, ancak bronz eşya yapımında da ustalaşmışlardı. Bu dönemden kalma bronz tören kapları, çanlar ve baltalar bu alanda çok üstün bir ustalığa ulaştıklarını ortaya koyar.

0 yorum:

Yorum Gönder