Akamanışlar Uygarlığı: Bölüm-2

Yazı dizimizin ilk bölümünü buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. İyi Okumalar.

Dara 'nın hükümdarlık dönemi

Taht kavgasını kazanarak başa geçen Büyük Dara (MÖ 548 - 486), Pers ordusunun en seçkin birliği sayılan Ölümsüz Onbinlerin komutanıydı. Hükümdar olması ile birlikte Pers boyunduruğu altındaki ülkelerde isyanlar çıktı. Dara bunları kısa zamanda bastırdı. Babil'in seçkin vatandaşlarından 3000 tanesini çarmıha gerdirdi. Böylesine büyük bir imparatorlukta bunalımlarla başa çıkmanın güçlüğünü anladığından askeri denetimden vazgeçerek akıllıca bir yönetim düzeni ve örnek sayılan bir imparatorluk sistemi kurdu. Böylece ülke, bir kuşak boyunca sakin ve zengin bir dönem yaşadı. Dara, yurdunda barışı sağlayınca ordularını önce Boğaz üzerinden Tuna ve Volga'ya, sonra da İndus vadisine yöneltti. Pers imparatorluğu büyüklüğünün doruğuna ulaşmıştı.

Tahıl ve hayvancılığa dayanan tarım, ülkenin başlıca geçim kaynağıydı. Kilometrelerce uzanan tüneller yardımıyla yapay sulama uygulanmaktaydı.


Ülkenin özgün dininde güneş ile özdeş tutulan Mithra ile su ve bereket tanrıçası Anahita'ya tapınılmaktaydı. Bu tanrıların arasına daha sonra, yüce varlık Alıura Mazda da katıldı. Bu son tanrı altıncı yüzyıl peygamberi Zoroaster yada Zerdüşt'ün sözünü ettiği "bilge tanrı" idi. Dünyanın yaratıcısı ve yöneticisi olan Alıura Mazda gök kubbeyi sırtına giymişti. Güneş ve ay onun gözleriydi. Yeryüzü, ateş, rüzgar, su, doğadaki her şey onundu. Hindistan' da yaşayan ve hala Zerdüşt dinine inanan Parsi'ler, bu nedenle, doğayı kirletmemek için ölülerini "sessizlik kulelerinin" üstüne akbabalara yem olmak üzere bırakırlar.

Yunanistan'nın istilası

büyük iskender
Büyük İskender
Egemenliğin kişiler tarafından değil, Krallar Kralı, olarak bilinen bir kişi tarafından daha iyi sürdürülebileceğine inanan Persler monarşik yönetim biçimini destekliyorlardı. Atina'nın kent-devletleri ise, köleler ve yurttaş olmayanlar katılmamak koşuluyla, demokrasiyi savunuyorlardı. Dara Yunan kent-devletlerini ve kolonilerini tehlike kaynağı olarak görmekteydi. İyonya'da isyan çıkmasını ve Isparta ile Atina'nın İyonlara yardım etmesini bahane ederek Ege denizini geçti, fakat Marathan 'da Atina kuvvetlerine yenildi. Yunanistan'a yeni bir seferin hazırlıkları içindeyken, MÖ 486'da öldü.

Dara'nın oğlu Kserkses (MÖ 519-465) büyük bir orduyla Çanakkale Boğazını geçerek Ispartalıları Thermopylai'de yenilgiye uğrattı. Atina'da Akropolis'i yakarak Yunanlıların derin nefretini kazandıktan sonra, MÖ 479 yılında Avrupa'dan geriye atıldı. Akamanış imparatorluğu bundan sonra gerilemeye başladı. MÖ 331 yılında Makedonyalı Büyük İskender bu hanedanın son kralı Dara III'ü Arbela Savaşında (Gaugamela Savaşı da deniyor) yendi. Dev Pers ordusunu bozguna uğrattı. Akrepolis'in öcünü almak için Persepolis'i yaktı. İran artık İskender'in imparatorluğunun bir parçası olmuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder