Batı Asya’da İlk İnsanlar

ilk-insanlar
Yapılan kazılardan, bu bölgedeki bazı yerleşme merkezlerinin M.Ö. 9000 yıllarında kurulduğu anlaşıldı. Tarım daha sonra başladı.

Tahıl tarımı yiyecek sorununu güvence altına alınca nüfus giderek arttı ve yöre halkının besin bulma dışında işlerle uğraşabilmesine olanak tanıdı. Böylece el sanatlarında, ticarette, yönetimde ve din alanında uzmanlaşma gerçekleşti; zamanla köyler ve kasabalar, krallıklara ve imparatorluklara dönüşerek, uygar toplumların ortaya çıkmasını sağladı.

Batı Asya’nın büyük bir bölümünde yabani tahıl yetişmekteydi. Tahıl tarımına ilkin yaylalarda başlandı. Bu bakımdan Doğu Irak ve Batı İran’daki Zagros dağları ile Güney Anadolu yaylaları başta geliyordu. Bölgenin tahıl ürünü ile o yöredeki uygarlığın gelişimi arasında sıkı bir bağ bulunduğundan, Fırat ve Dicle vadilerinin verimliliği, yapay sulama olanakları ve öteki akarsular, uygarlığın Batı Asya’daki dağılımında önemli bir rol oynadı. Mezopotamya ve güney ovaları refah açısından Batı Asya’nın başlıca merkezleri haline geldi.

Behistun Yazıtları
Behistun Yazıtları


Behistun Yazıtları: Pers kralı Büyük Dara (M.Ö. 521-486) tahtını güvence altına almak için dokuz prensi yendi. Başarılarını Batı İran’da Tahran’dan Mezopotamya’ya giden yol üzerindeki bir kayanın üzerine kaydettirdi. Kabartmalarda Dara’nın arkasında iki hizmetkar ve esir edilmiş dokuz asi görülmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder