14 Şubat Sevgililer Günü Tarihçesi

14 Şubat
Sevgililer Günü, her yıl 14 Şubat günü birçok ülkede kutlanır. Kökeni, pagan inanışına dayanan bu gün, daha sonraları Roma Katolik Kilisesi’nin inanışlarıyla iç içe geçmiş ve  Valentine adındaki bir azizin adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır.

Şubat ayının aşk ile ilişkisi antik çağlara dayanmaktadır. Eski Yunan takvimlerinde, Ocak ayı ortası ile Şubat ayı ortasının arasında kalan zaman Gamelyon ayı olarak adlandırılmıştı ve Zeus ile Hera'nın kutsal evliliğine adanmıştı.

Antik Roma’da, 15 Şubat tarihinde Februata Juno adlı Roma tanrıçası adına kutsama töreni yapılırdı (Lupercalia Bayramı); bu törende birbirleriyle ilk kez cinsel ilişkiye girecek gençlerin adlarının yazıldığı parşömenler, kutsaması için, o gün tanrıçaya sunulurdu.

Roma’nın en zalim hükümdarlarından biri olan 2. Claudius, Roma’yı kendi sert kuralları yöneten bir imparatordu. Savaşacak asker bulamamasının sebebini  Romalı erkeklerin ailelerini ve aşklarını bırakmak istememeleri olarak görmekteydi. Bu yüzden Roma’daki nişan ve evlilikleri yasakladı. Aziz Valentine de aynı devirde Roma’da yaşayan bir papazdı. Kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile beraber yasağa rağmen çiftleri gizlice evlendirmeye devam etti. İmparator bir süre sonra bu durumu öğrendi. Valentine hemen tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak dövülerek öldürüldü. Milattan sonra 270 yılının 14 Şubat günü Hristiyan şehitliğinde toprağa verildi.

Hristiyanlığın güçlenmesinden sonra, Pagan inançları yasaklandı veya yerlerine Hristiyan versiyonlar getirilmeye başlandı. 469'da Papa bu gayri-Hristiyan bayramını yasaklayarak sadece kura çekilişine izin verdi, azizlerin adlarının yazılı olduğu listeleri sergilemeye başladı.

Aziz Valentine Hristiyanlığın simgesi olan sevgi ve evlilik kuramı ile kişiselleştirildi, onun Lupercalia Festivali'nin arifesinde öldürülmüş olması iyi bir rastlantıydı, böylece Roma'nın bereketlilik ve döllenme kutsamalarıyla, Hristiyanlığın evlilik ve çoğalma ilkesi bütünleştirilmiş oldu. Amaca ulaşılmıştı.

Aslına bakılırsa romantik aşk ile Valentine arasındaki bağlantı tarihi dökümanlarda hiç geçmemektedir ve kimi tarihçilere göre sadece bir efsanedir. Valentine'nin onuruna kutlama günü, 14 Şubat 496 yılında Papa Gelasius tarafından ilan edilmiştir. Fakat Vatikan 1969 yılında takviminden Aziz Valentine gününü çıkarmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder