TarihveKültür.org Nasıl Bir Site Olacak?

dünya tarihi
İnternet dünyasında tarihle ilgili araştırma yaptığımızda, Türkçe tarih sitelerinin sadece Türk tarihi anlattığını ve çoğunun hemen hemen aynı şeylerden bahsettiğini görüyoruz. İşte bu noktadan yola çıkarak bizler bu sitede, dünya uygarlığının gelişmesini Mezopotamya'daki başlangıcından günümüze kadar adım adım izleyerek, bütün bir tarihi kapsayacak yazılar, dökümanlar ve resimler paylaşmayı amaçlıyoruz.

Sitede neler olacak?

Tarihin başlangıcı: Kabaca İsa'nın doğumundan önceki 4000 yılın olayları, odak noktası Orta Doğu (Sümerler, Babiller, Mısırlılar, Minoslular, Hititler, Fenikeliler, Asurlular, İbraniler ve Persler) olmak üzere aynı zamanlarda, Hindistan'da, Çin'de, Meksika'da, Peru'da ve Afrika'da olup bitenler de dahil olmak üzere anlatılacaktır.


İslamiyet öncesi Türk tarihi, Selçuklular ve Osmanlı Devleti:  İslamiyet öncesi Türk tarihi, kültürü, dini inanış ve efsaneleri, Selçuklular ve Osmanlı Devleti'nin kuruluşu, büyümesi ve gerilemesiyle ilgili bölümler ayrıntılı şekilde ele alınacaktır.

Yunanistan: Eski Yunan’ın günümüz batı toplumu üzerindeki etkisi çok büyüktür.  Batının sanat, edebiyat, felsefe ve bilimle ilgili en etkili düşüncelerinin birçoğu, Atina’nın altın çağından kaynaklanmıştır.

Roma: Atina’nın uygarlığa düşünsel katkılarda bulunduğu dönemde Roma Cumhuriyeti, etkileri günümüze kadar uzanacak olan bir hukuk sistemi yaratmaktaydı. Roma hukukunun birçok ilkesi bugün hala kullanılmaktadır. Ayrıca bu kategoride Roma sanat ve edebiyatıyla ilgili bilgilere de yer verilecektir.

Hindistan, Çin ve Japonya:  Doğunun başlıca uygarlıkları olan Hindistan, Çin ve Japonya’nın gelişmesi anlatılacaktır.

İslam ve Müslümanlık: Müslümanlığın önceleri Araplar ve Magribiler, daha sonra da Türkler tarafından temsil edilen güçleri, Avrupa tarihinde on iki yüzyıl boyunca önemli bir rol oynadı. Hristiyan  dünyasının güçleri ile İslam dünyasının güçleri arasındaki kısmen dinsel, kısmen siyasal ilişkiler bu kategorinin konusunu oluşturmaktadır.

Amerika: Orta ve Güney Amerika’da filizlenen üç büyük uygarlık, yani Maya, Aztek ve İnka uygarlıkları XVI. Yüzyıla kadar Avrupa’da bilinmiyordu. Daha sonra Avrupa bu uygarlıkları yağmaladı ve yok etti. Bu kategoride bu görkemli uygarlıklar anlatılacaktır.

Rönesans: Rönesans Avrupa’yı Ortaçağdan kurtardı ve en yetkin sanat ürünlerinden bazılarının doğmasına yol açtı. Machiavelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rabelais, Erasmus, Thomas More, Shakespeare, Bacon, Cervantes ve Descartes gibi insanların damgasını vurduğu bir dönemdi bu.  Bu bölümde bu dönemin sanat yapıtları ve Reform hareketi de anlatılacaktır.

Ekonomi ve Toplum: Bu kategoride Yunan ve Roma toplumlarıyla, bankacılığın doğuşuyla, Ortaçağdaki Avrupa ekonomisiyle ve feodalizmle ilgili bilgilerin yanı sıra Osmanlı Devleti’nin ekonomik yapısıyla ilgili ayrıntılı bilgilerde bulabileceksiniz.

Din: Tarih boyunca din insanların yaşamında önemli bir rol oynamıştır. Bu kategoride semavi dinlerin yanı sıra Buddaha’cılık ve Konfüçyüs’çülük  gibi felsefelerin ortaya çıkışı da ele alınacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder